bakulik bakulik online — Strona prywatna Łukasza Bakuły

przejdź do treści

Działy

Notatnik

Pączki pieczone

Napisany 03 marca 2011 r.

Co zrobić, żeby tłusty czwartek nie był dosłownie taki tłusty? Można na przykład pączki upiec zamiast je smażyć.

Składniki

Proporcje na ok. 50 sztuk oponek o średnicy typowej szklanki.

Otoczka

Przygotowanie

Pączki pieczone

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Wycięte z wnętrz kęsy można zagnieśc z powrotem lub pozostawić jako mini–pączki. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Piec w temperaturze 180°C około 8–10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).

Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.

Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.

Słowa kluczowe: kuchnia wypieki pączki

Komentarze

Brak komentarzy Dodaj komentarz

Twój komentarz