Pączki pieczone
Napisany 03 marca 2011 r.
Co zrobić, żeby tłusty czwartek nie był dosłownie taki tłusty? Można na przykład pączki upiec zamiast je smażyć.
Składniki
Proporcje na ok. 50 sztuk oponek o średnicy typowej szklanki.
- 1 1⁄3 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki masła
- 2⁄3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Otoczka
- 100 g masła
- 1 1⁄2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Wycięte z wnętrz kęsy można zagnieśc z powrotem lub pozostawić jako mini–pączki. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Piec w temperaturze 180°C około 8–10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).
Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.
Brak komentarzy Dodaj komentarz