bakulik bakulik online — Strona prywatna Łukasza Bakuły

przejdź do treści

Działy

Notatnik

Placek wiedeński

Napisany 18 lutego 2011 r.

Szybkie, łatwe i niedrogie ciasto.

Składniki

Lukier

Przygotowanie

W rondlu ustawionym na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Dodać cukier a następnie migdały. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić od czasu do czasu mieszając.

Do masy wmieszać pojedynczo żółtka oraz porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta.

Wlać ciasto do wysmarowanej masłem podłużnej formy (keksówki) o dł. ok. 30 cm. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Odstawić w formie do przestygnięcia, później wyjąć z blaszki i całkowicie wystudzić.

Lukier jest opcjonalny. Przygotowuje się go ucierając w misce cukier puder z sokami i rumem. Wystudzone ciasto polewa się lukrem i posypuje skórką pomarańczową.

Słowa kluczowe: kuchnia ciasto czekolada

Komentarze

Brak komentarzy Dodaj komentarz

Twój komentarz