Placek wiedeński
Napisany 18 lutego 2011 r.
Szybkie, łatwe i niedrogie ciasto.
Składniki
- 125 g masła
- 150g cukru
- 150 g czekolady, gorzkiej lub deserowej
- 75 g zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
W rondlu ustawionym na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Dodać cukier a następnie migdały. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Do masy wmieszać pojedynczo żółtka oraz porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta.
Wlać ciasto do wysmarowanej masłem podłużnej formy (keksówki) o dł. ok. 30 cm. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Odstawić w formie do przestygnięcia, później wyjąć z blaszki i całkowicie wystudzić.
Lukier jest opcjonalny. Przygotowuje się go ucierając w misce cukier puder z sokami i rumem. Wystudzone ciasto polewa się lukrem i posypuje skórką pomarańczową.
Brak komentarzy Dodaj komentarz