Zapiekanka makaronowa z groszkiem i szynką
Napisany 23 lutego 2011 r.
Zapiekanki to szybkie w przygotowaniu dania. Smakują niemal każdemu. Ta powinna przypaść do gustu nawet naszym milusińskim. :)
Składniki
Proporcje dla 4 osób.
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietanki 12%
- 300 g żółtego sera
- 100 g zielonego groszku (z puszki)
- 100 g szynki w plasterkach
- 1 kostka bulionowa (np. z oliwą)
- 350 g makaronu (świderki lub kolanka)
- masło do wysmarowania formy
- sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować w wodzie z kostką bulionową.
Cebulę pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklic na nim cebulę, dodać szynkę i podsmażyć. Wlać śmietankę, pogotować ok. minuty na małym ogniu, po czym dodać groszek.
Ser zetrzeć na tarce. Do odsączonego makaronu dodać sos śmietanowy i połowę sera. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, przełożyc do niego makaron z sosem i posypac resztą sera. Piec w temperaturze 200°C, najlepiej z termoobiegiem, aż ser się zarumieni.
Słowa kluczowe: kuchnia zapiekanka makaron
Brak komentarzy Dodaj komentarz