bakulik bakulik online — Strona prywatna Łukasza Bakuły

przejdź do treści

Działy

Notatnik

Zapiekanka makaronowa z groszkiem i szynką

Napisany 23 lutego 2011 r.

Zapiekanki to szybkie w przygotowaniu dania. Smakują niemal każdemu. Ta powinna przypaść do gustu nawet naszym milusińskim. :)

Składniki

Proporcje dla 4 osób.

Przygotowanie

Makaron ugotować w wodzie z kostką bulionową.

Cebulę pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklic na nim cebulę, dodać szynkę i podsmażyć. Wlać śmietankę, pogotować ok. minuty na małym ogniu, po czym dodać groszek.

Ser zetrzeć na tarce. Do odsączonego makaronu dodać sos śmietanowy i połowę sera. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, przełożyc do niego makaron z sosem i posypac resztą sera. Piec w temperaturze 200°C, najlepiej z termoobiegiem, aż ser się zarumieni.

Słowa kluczowe: kuchnia zapiekanka makaron

Komentarze

Brak komentarzy Dodaj komentarz

Twój komentarz